Operight (kevät 2011)

Designing e-learning

30.05.2011 10:04 by Tiina Kallio

Aiheeksi valikoitui Nuoruusiän sosiaaliset ongelmat ja lähihoitajan tuki. Verkkokurssi suunniteltiin ihan todelliseen tarpeeseen ja siten, että joku ryhmämme jäsenistä voisi toteuttaa sen omien oppilaidensa kanssa. Olen nähnyt, että jos kurssia suunnitellaan ei mihinkään todelliseen tarpeeseen, niin se menee monesti vähän “yli”. Kun tietää, että kurssi ehkä joskus toteutetaan, se motivoi paljon enemmän kuin “leikkikurssi”.


Tämä kurssi oli siinä mielessä hyödyllinen, että pääsi hyödyntämään teoriaa käytännössä ja suunnittelemaan verkkokurssin ihan alusta loppuun. Tämän kurssin aikana huomasin ja aikaisemmat kokemukseni vahvistuivat, että Koutek- opiskelijoilla oli aivan erilainen tapa työskennellä. Se häiritsi minua koko kurssi ajan. En ollut tottunut siihen, että työt jätetään viime tippaan ja työskentelyyn ei osallistutta tasavertaisesti. Hommat eivät siis edenneet kovin vauhdikkaasti. Kasvokkain tapaamisia ei ollut ja työskentely tapahtui suurimmaksi osaksi verkossa. Koin projektityöskentelyssä, että Google- dokumenttissa työskentely samalla, kun olemme Skype- yhteydessä on kaikista toimivin ratkaisu. Se ei kuitenkaan toiminut tässä ryhmässä. Osalla porukasta ei ollut tarvittavia välineitä ja näinollen kaikkien ääntä ei saatu kuuluviin. Tekstin avulla on paljon hankalampi ilmaista ajatuksiaan kuin puhumalla. Toisaalta oliko niin, että osa porukasta oli hieman ujon sorttista. No yritin ainakin omalta osaltani vauhdittaa työskentelyä ja pysyimme kuin pysyimmekin aikataulussa. Olisimme saaneet aikaan parempia tuloksia, jos olisimme keskustelleen enemmän. Nyt työskentely oli lähinnä sitä, että hommia jaettiin ja jokainen teki oman osansa. Eli työskentely oli enemmänkin yhteistoiminnallista kuin yhteisöllistä.


Tämän kurssin aikana huomasin, kuinka paljon teoriatietoa sitä onkaan kertynyt noiden Edutool- opintojen aikana. Paljon sellaista, joista muilla ei ollut tietoakaan. Jaoin kyllä osaamistani ryhmän jäsenille ja tarkensin asioita, jos joillakin oli virhekäsityksiä. Mitähän olen oppinut tällä kurssilla? Jaa… ehkä jos katson opettajan näkökulmasta, niin ainakin sen olen oppinut, että verkkokurssi vaatii perusteellista suunnittelua, jotta siitä tulisi toimiva. Se vaan mietityttää, että onkohan opettajilla valmiuksia? Kuten olen moneen otteeseen todennut. Nämä Koutek- perusopinnot pitäisi olla pakollisia KAIKILLE opettajille. Teknologiaa ei osata hyödyntää ymmärtävän oppimisen tukena edelleenkään. ( Ei tästä aiheesta se enempää vaan loput onkin mun gradussa, joka löytyy tuolta julkaisuista).


Mitä muuta opin… No ehkä tämä kurssi antoi aihetta pohtia  myös tuota yhteisöllistä työskenlyä tai sen puuttumista vähän syvällisemmin. Olen aikaisemmin työskennellyt ryhmissä, joissa on ollut vahvoja persoonia, jotka eivät ole antaneet tilaa muiden mielipiteille. Toisaalta, kun opettaja ei ole kokoajan orkesteroimassa työskenlyä, on ryhmässä oltava joku, joka ohjaa työskentelyä. Me emme sopineet työskentelyn alussa mitään rooleja ja siksi ehkä työskentely oli sekavaa. Yritin ehkä toimia jonkin näköisenä projektipäällikkönä, mutta silti minusta tuntui että ohjaan liikaa ja suuntaan työskentelyä omia tavoitteitani ja näkemyksiäni kohti. Mutta kun ei ollut niitä muita näkökulmia. Mitä silloin voi tehdä? Koutek- opinnoissa ei oltu käyty niin hyvin läpi esim. roolien  merkitystä ja se oli varmaan vierasta opiskelijoille. Minullahan olisi ollut tietoa, en vain osannut sitä hyödyntää. Tämä kurssi oli myös oiva esimerkk siitä, että suoritusorientaatiollakin voi saavuttaa hyvia tuloksia, mutta väitän että tulokset olisivat olleet paljon parempia, jos olisimme työskennelleet yhteisöllisesti ja asettaneet tavoitteet erilailla. Aikaisemmilla kursseilla on ainakin minulla ollut tavoiteena paljon muutakin kuin pelkkä suorittaminen. Ehkä keskeisimpänä tavoitteena on ollut saada aikaan mahdollisimman hyvä lopputulos ja jopa niin, että sitä on viilattu vielä viime metreilläkin.


Tässäpä näitä meidän tuotoksia sitten olisikin:


Pedagoginen skripti


Tekninen skripti


Verkkoympäristö


Matemaatikkona tykkään värkätä näitä kuvioita ja kaavioita. Niin tähänkin kurssiin piti suunnitella ja hahmottaan kurssin etenemistä kaavion avulla:Lopuksi vielä jotain tästä portfolio- työskentelystä. Olen kyllä nuorenakin pitänyt päiväkirjaa ja siksi ehkä tänne blogiin kirjoittaminen tuntui luontevalta. Tänne on tullut kerättyä kaikenlaista hyödyllistä “kamaa”. Voisiko tämän laittaa jopa liitteeksi ansioluetteloon? Onhan noita kaavioita ja kuvioita tullut luotua paljonkin. Pitäisi vaan muistaa laittaa tuo CC- lisenssi kaikkiin kuviin ja kaavioihin, jotta tänne blogiin eksyneet tietäisivät, miten saavat kuvia käyttää.  Se täytyy tässä vielä opetella, jotta voi ohjata oppilaitakin niin tekemään. On hyvä, että meillä kaikilla täällä verkossa työskenteleville olisi selkeät ja yhdenmukaiset käyttäytymissäännöt.


 


 


 


 


 http://tiinakal.wordpress.com/2011/05/30/designing-e-learning/

0 comments:

Post a comment