Operight (kevät 2011)

Tehtävä 4A

09.05.2011 23:23 by Jaana Rysä

Creative Commons on hyvä tietopankki kuvista ja teksteistä, joiden tekijänoikeuksista pääsee helposti selville ja joita voi sitten “huoletta käyttää” epäkaupallisissa tarkoituksissa siis esim. opetuksessa Creative Commons –lisenssillä tekijä voi antaa luvan haluamassaan laajuudessa teoksensa käyttämiseen. Creative Commons –lisenssin sisältö ilmoitetaan kuvissa pienillä logoilla, jotka kertovat minkälaisen luvan kuvan tekijä on kuvan käytölle antanut. Lisenssit löytyvät mm. täältä http://creativecommons.org/licenses/ . Kaikkia Creative Commons –lisenssin avulla lisensioituja teoksia voi myös muuttaa digitaaliseen muotoon ja esim. osaksi power point –esitystä ilman erillistä lupaa. Kaupalliseen käyttöön (esim. jos tuotettua oppimateriaalia myytäisiin, lupa on tarkistettava erikseen.
Etsin Creative Commons –lisenssin omaavaa sydämen kuvaa, josta selviäisi sydämen rakenne. Etsin ensin Creative Commonsin hakutoiminnolla ja sieltä valitsemalla “Wikipedia commons” vaihtoehdon, löysin sopivan kuvan:

Kuva on lisensoitu “Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0” lisenssillä. Tämä antaa luvan sen käyttöön ja muokaamiseen, mutta muokattu kuva on jaettava eteenpäin samalla lisenssillä kuin alkuperäinenkin on ollut.

En tällä hetkellä näe intoa omien aineistojeni suojaamiseen Creative Commons-lisenssillä, mutta joskus tulevaisuudessa voisin ehkä joidenkin kaaviokuvien kohdalla sitä käyttää. Oppilaille pitäisin lisenssin tuntemista erittäin hyödyllisenä, jotta he voisivat käyttää omissa töissään kuvia, joiden tekijänoikeusasiat ovat kunnossa.
http://opetok.blogspot.com/2011/05/tehtava-4a.html

1 comments:

©Opettaja to Jaana Rysä

10.05.2011 17:25
Hei Jaana!

Jostain syystä tuota valitsemaasi kuvaa ei ainakaan minulle näy. Mutta eipä se mitään, vastauksesi on todella hyvä ja olen kyllä samaa mieltä, että oppilaille CC:n tutuksi tekeminen olisi varmasti hyvä juttu.
Post a comment