Operight (kevät 2011)

Tehtävä 3 C

08.05.2011 23:27 by Annukka Tuomikoski
3C: Lähdekoodi ja muita salaisuuksia  
 
Oppilailla on yksinoikeus tietokonepeliin, koska he ovat luoneet sen. Lisäksi tekijänoikeus syntyy aina fyysiselle henkilölle, joten tekijänoikeus kuuluu aina lähtökohtaisesti henkilölle ei koululle tai organisaatiolle.
Mikäli opettaja olisi osallistunut työhön omalla luovalla panoksella, niin että se näkyy tietokonepelissä, olisi myös opettajalla tekijänoikeus. Jos opettajan työpanos olisi ollut pedagoginen ja neuvova, niin opettajalle ei olisi tekijänoikeutta teokseen. Opiskelijoilla on oikeus teokseensa iästä riippumatta.
 
GPL lisenssi antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia. Jos teosta muunnellaan, niin lisenssi takaa, että nämä vapaudet säilyvät edelleen alkuperäisellä tekijällä. Lisenssin ehtoja tulee noudattaa, mikäli aikoo myydä tuotetta tai kopioita. GPL lisenssin avulla voidaan saada säästöjä tuotekehityksen kustannusten osalta ja kehiteldyn tuotteen alkuperäinen tekijä myös saa tunnustusta tekemestään työstä.
http://annukka12.blogspot.com/2011/05/tehtava-3-c.html

1 comments:

©Opettaja to Annukka Tuomikoski

11.05.2011 13:22
Hei Annukka!

Hyvä vastaus ja mukavaa että laitoit vielä tähän kolmostehtäväänkin vastauksen.

Vastasit aivan oikein, mutta tässä vähän lisäyksiä, jotka saattavat kiinnostaa sinua (käyvät kyllä ilmi myös mallivastauksesta):

Tekijänoikeus tosiaan aina syntyy luonnolliselle henkilölle, eli ihmiselle. Se voi siirtyä ainoastaan sopimuksella tai lain perusteella. Työ- tai virkasuhteessa tehtyjen tietokoneohjelmien ja tietokantojen taloudelliset tekijänoikeudet siirtyvät työnantajalle automaattisesti, jos tietokoneohjelma tai tietokanta syntyi täyttäessä työtehtäviä.

Yleensä oppilaat eivät ole työsuhteessa kouluun, joten tällä perusteella tekijänoikeus ei ole siirtynyt koululle, kuten toteatkin vastauksessasi. Jos opettajankin osuus ylittää tekijänoikeuskynnyksen, tulisi arvioitavaksi, syntyikö tietokoneohjelma täyttäessä työtehtäviä. Todennäköisesti opettajan oikeus ei siirtyisi automaattisesti työnantajalle.

Joka tapauksessa tällöin tekijänoikeus tietokoneohjelmaan olisi sekä kyseisillä oppilailla, että opettajalla (tai opettajan työnantajalla jos tietokoneohjelman tekeminen kuuluisi opettajan työtehtäviin). Opettajan tekijänoikeuden mahdollinen siirtyminen ei vaikuttaisi oppilaiden tekijänoikeuksiin.

GPL-lisenssistä tarkentaisin vielä sitä, että jos GPL-lisensoitua ohjelmaa muuttaa, on näin syntynyt teos myös julkaistava samalla lisenssillä, mitä varmaankin tarkoititkin vastauksessasi.
Post a comment