Operight (kevät 2011)

Tehtävä 4A: Joustavaa tekijänoikeutta luoville ihmisille

05.05.2011 15:44 by Sanna Savolainen
Tehtävä 4A: Joustavaa tekijänoikeutta luoville ihmisille

Mika opettaa pienessä lukiossa, jossa on siirrytty vanhoista piirtoheittimistä käyttämään digitaalitekniikkaa. Koulun rehtori on antanut ohjeet olla käyttämättä mitään tekijänoikeutta loukkaavaa PowerPoint-esityksissä. Hän on lukenut Katariina Sorvarin kirjasta Opetustoimen tekijänoikeudet, että koulu voi joutua korvaamaan työntekijänsä tekijänoikeusloukkauksesta aiheutuneen vahingon oikeudenomistajalle.

Mika hyödyntää opetuksessaan paljon Creative Commons –lisensoitua aineistoa, joka on yleensä tekstiä ja kuvia, mutta voi olla mitä teoksia vain. Tutustu Creative Commons –lisenssiin. Minkälaisia oikeuksia tekijä voi Creative commonsilla antaa teostensa käyttöön ja mistä oikeudet tunnistaa?
Etsi internetistä Creative Commons lisenssillä lisensoitu valokuva tai piirros ja liitä se omaan vastaukseesi ehtoja noudattaen. Kerro kuvan yhteydessä mistä löysit kuvan ja mistä päättelet sen olevan Creative Commonsilla lisensoitu.

Pohdi myös olisitko itse halukas lisensoimaan omia teoksiasi tai valokuviasi Creative Commons lisenssillä. Entä olisiko Creative Commonsin tuntemisesta hyötyä oppilaillesi?

----
Vastaus
Creative Commons on ei-kaupallinen hanke, joka mahdollistaa oikeuksien jakamisen. Tekijä määrittelee, millä ehdoilla hänen tekemäänsä aineistoa voidaan jakaa eteenpäin.

Eli kuvan löysin Google-haun kautta, jossa alunperin lähdin katselemaan, mitä löytyy "creative commons images" -haulla. Sieltä päädyin sitten lopulta Flickiriin, josta tämän kuvan bongasin - toisaalta löysin paljon muitakin mielenkiintoisia kuvia. Näitä voikin mukavasti hyödyntää eri tarkoituksissa! Oheista kuvaa saa käyttää vapaasti (myös kaupallisissa tarkoituksissa ja muokattuna) kunhan muistaa mainita alkuperäisen kuvaajan eli Jon Mountjoyn. Kuvan liittämishetkellä tämä kuva oli ollut netissä kokonaiset kaksi tuntia. :) Tarkempaa infoa kuvasta osoitteessa: http://www.flickr.com/photos/mountjoy/5690211272/
Creative commons voisi hyvinkin olla tietyntyyppisessä aineistossa mahdollisuus jakaa myös omia tuotoksia: parempi, että seuraava viittaa ja käyttää aineistoa laillisesti kuin se, että joku plagioi tekstiä. Myös valokuvia voisin kuvitella jakavani ko. lisenssillä samaisesta syystä. 
Creative commons on työssäni tietyssä määrin läsnä, koska Theseus-verkkokirjastossa tätä hyödynnetään ja olen tekemissä tämän järjestelmän kanssa. Opiskelijoiden tietämys tästä lisenssistä on vielä melko vähäistä, joten sen tietoisuuden lisääminen olisi erittäin hyvä asia.
Lähteet:
http://creativecommons.fi/

Flickr
http://www.flickr.com/creativecommons/
(Kaikki palvelussa olevat kuvat eivät ole CC:llä lisensoituja, vaan lisenssi on aina syytä tarkistaa. Advanced Search –kohdasta voi valita etsittäväksi vain CC:llä lisensoituja kuvia.)
http://zarinkaza.blogspot.com/2011/05/tehtava-4a-joustavaa-tekijanoikeutta.html

1 comments:

©Opettaja to Sanna Savolainen

10.05.2011 17:32
Hei Sanna!

Olet jälleen vastannut oikein hyvin. Minusta on varsin mainio idea opastaa myös oppilaita CC-lisensoitujen töiden käytössä.
Post a comment